Hvad er babytegn?

Babytegn er helt simple fagter som bliver brugt samtidig med sproget. Tegnene er baseret på tegnsprog men er gjort nemmere og enklere, så de tydeligt kan opfanges af babyer. Vi bruger allerede fagter som en del af vores naturlige kommunikation. Tænk på den måde, vi vinker “hej” på, eller når vi ryster på hovedet og siger “nej” samtidig. Brugen af babytegn bygger på samme princip, men i stedet for at vinke og sige “hej”, lader vi f.eks. som om vi drikker af en kop mens vi siger “drikke” eller “tørstig”.

Hvorfor bruge babytegn?

Babytegn er en fantastisk måde for dig at kunne kommunikere med dit lille barn, før dets tale er udviklet. Allerede fra han er 8-9 måneder, begynder din baby gerne at ville fortælle dig en hel masse. Der kan dog gå helt op til et år, før han kan gøre det med sit talte sprog. Rent motorisk er dit lille barn allerede tidligt klar til at kunne “tale” til dig med meningsfyldte fagter – og det er netop den mulighed, du giver din baby, når du bruger babytegn i hverdagen.  Når din baby ser dig lave det samme tegn om og om igen (i kontekst), vil han fra omkring 10-11 måneders alderen selv være i stand til at lave tegnet og dermed kommunikere med dig.

Se en video om fordelene ved at bruge babytegn med dit barn her

Hvornår kan jeg begynde at bruge babytegn med mit barn?

0-6 måneder

I de første måneder kan babytegn være en rigtig fin måde at få en god kontakt med baby på, at have fokus på øjenkontakt og på sprogligt input. Det kan også være rigtig praktisk at få opbygget nogle gode vaner med at bruge tegn, så man er helt klar til at udvide med flere tegn, når baby er lidt større. Tegnene er en blid og visuel måde at hjælpe babys sprogforståelse godt på vej.

6 måneder

Fra ca. 6 måneders alderen begynder din baby at kunne lave koblingen mellem ord, tegn og handling/ting. Det vil sige, at hun begynder at kunne forstå, at når du siger “hund” og laver tegnet for “hund”, så handler det om den der sjove, bløde ting der løber rundt om hende. På dette stadie er det helt fint at nøjes med at bruge 5-6 tegn med din baby. Sørg for at vælge tegn, som er relevante for jeres hverdag, og som du har mulighed for at bruge flere gange om dagen.

9 måneder

Fra ca. 9 måneder bliver det nemmere at bruge flere tegn med din baby. På dette tidspunkt vil din baby begynde at virke interesseret i sin omverden på en ny måde. Han peger på ting omkring ham, og du kan begynde at bruge tegn for de ting, han synes er spændende. Hvis du først lige er gået i gang med at bruge tegn på dette tidspunkt, er det helt fint at holde dig til 3-5 tegn det første stykke tid, indtil du selv føler dig klar og motiveret til at introducere flere tegn. Det er vigtigt ikke at drukne sig selv i tegn, så har du brug for at holde det enkelt, skal du gøre det.

11-12 måneder

Er din baby 11-12 måneder er det stadig super brugbart at begynde med tegn. Din baby forstår måske nok meget af det, du siger – hun kigger på koppen, når du spørger om hun er tørstig, eller hun kravler hen til bogreolen, når du spørger om I skal læse en bog. Men – du forstår endnu ikke hende, og her kan tegnene åbne for en verden af fælles kommunikation. Begynder du at bruge tegn nu, vil du måske opleve at din baby meget hurtigt selv begynder at lave tegn tilbage – måske allerede efter et par uger. Du giver dit barn en fantastisk gave ved at give hende mulighed for at blive forstået – og du vil kunne se på hende, hvor meget det betyder for hende!

Hvornår begynder mit barn at lave tegn?

Det er meget individuelt, men bliv ikke skuffet hvis dit barn ikke selv begynder at lave tegn før det er 10-11 måneder. Det er dog rigtig vigtigt at huske at selvom din baby ikke endnu taler med tegn, er han/hun i fuld gang med at suge til sig af både dit talte sprog og dit fingersprog – så vær konsekvent og bliv ved med at bruge tegn i hverdagen med din baby; det betaler sig!

Hvornår skal jeg stoppe med tegnene igen?

Det kommer helt af sig selv, men man kan have glæde af tegnene lang tid efter, at ens barn er begyndt at tale. Vi brugte tegn med vores børn, til de var knapt tre år – herefter forstod vi deres tale så godt, at tegnene blev helt overflødige. Når dit barn begynder at tale, er det ikke altid at du forstår, hvad de prøver at sige – og her kan tegnene gøre en ellers meget frustrerende situation til en succesoplevelse for alle! Når din snart to-årige står og siger det samme ord om og om igen, og du kan se at han bliver mere og mere frustreret over, at du ikke forstår ham, kan et “kan du lave tegnet for mig?” være en kæmpe hjælp for både ham og dig.

Lærer min baby nogensinde at tale, hvis han bruger babytegn?

Ja, selvfølgelig gør han det! Brugen af kropssprog og fagter er en naturlig del af tidlig kommunikation og står ikke i vejen for at lære at tale; tværtimod giver det taleudviklingen et boost, hvis bare man sørger for altid at sige ordet samtidig med, man laver tegnet. Simple tegn brugt SAMMEN MED det talte ord er en nem og blid måde at hjælpe dit lille barn til at fokusere på de vigtigste ord, og dermed lære at forstå dem hurtigere. Din baby har et medfødt ønske om at kommunikere, og eftersom at han er omgivet af tale, vil han instinktivt prøve at efterligne den. Men i den periode hvor han ikke endnu kan bruge sit sprog til at kommunikere med dig, giver det at kunne bruge tegn ham en fantastisk oplevelse af at blive forstået, og fjerner meget af den frustration han ellers vil opleve.

Se en kort video om, hvordan babytegn hjælper din baby til at forstå dig bedre her