Hvad er babytegn?

Babytegn er simple fagter, som vi bruger sammen med vores talte ord.

Tegnene er ofte baseret på tegnsprog men er gjort nemmere og enklere, så de tydeligt kan opfanges af babyer.

Babytegn udnytter barnets evne til at kontrollere og bruge sine hænder bevidst fra en meget tidlig alder. Tænk bare på, når det lille barn på 7-9 måneder begynder at klappe og vinke – det er fagter, barnet har lært ved at se os voksne bruge dem.

Fagter og tegn er allerede en naturlig del af vores måde at kommunikere på (f.eks. at vinke “hej” eller ryste på hovedet for “nej”). Når vi bruger babytegn, benytter vi blot flere fagter og knytter dem til kerneord, når vi taler med vores baby. F.eks. lader vi som om, vi drikker af en kop, når vi siger “drikke” eller “tørstig”. På den måde giver vi vores baby mulighed for at kommunikere med os på en klar og konstruktiv måde, inden deres talesprog er udviklet.

Smiling baby girl pointing finger at home

Hvorfor bruge babytegn?

Hvis du har et lille barn under 2 år, har du nok oplevet, hvor meget de gerne vil kommunikere med dig. Så længe barnets talte sprog ikke er udviklet nok til at kommunikere alle disse tanker, følelser og oplevelser, er de nødt til at bruge andre måder at få dig til at forstå – og det kan tit ende i gråd og frustration.

 

Når dit lille barn kan bruge babytegn, kan I hurtigere forstå hinanden. På den måde styrkes jeres relation og tilknytning. I undgår mange frustrationer i hverdagen, og du støtter din babys sprogudvikling. Du får en helt unik indsigt i, hvad dit helt lille barn føler og tænker, og din baby vil elske at dele sine tanker og oplevelser med dig. Brugen af babytegn skaber nogle af de bedste minder fra de første år med dit lille barn.

Hvornår kan jeg begynde at bruge babytegn med mit barn?

I de første måneder kan babytegn være en rigtig fin måde at få en god kontakt med baby på, at have fokus på øjenkontakt og på sprogligt input. Det kan også være rigtig praktisk at få opbygget nogle gode vaner med at bruge tegn, så man er helt klar til at udvide med flere tegn, når baby er lidt større. Tegnene er en blid og visuel måde at hjælpe babys sprogforståelse godt på vej.

Fra ca. 6 måneders alderen begynder din baby at kunne lave koblingen mellem ord, tegn og handling/ting. Det vil sige, at hun begynder at kunne forstå, at når du siger “hund” og laver tegnet for “hund”, så handler det om den der sjove, bløde ting der løber rundt om hende. På dette stadie er det helt fint at nøjes med at bruge 5-6 tegn med din baby. Sørg for at vælge tegn, som er relevante for jeres hverdag, og som du har mulighed for at bruge flere gange om dagen.

Fra ca. 9 måneder bliver det nemmere at bruge flere tegn med din baby. På dette tidspunkt vil din baby begynde at virke interesseret i sin omverden på en ny måde. Han peger på ting omkring ham, og du kan begynde at bruge tegn for de ting, han synes er spændende. Hvis du først lige er gået i gang med at bruge tegn på dette tidspunkt, er det helt fint at holde dig til 3-5 tegn det første stykke tid, indtil du selv føler dig klar og motiveret til at introducere flere tegn. Det er vigtigt ikke at drukne sig selv i tegn, så har du brug for at holde det enkelt, skal du gøre det.

Er din baby 11-12 måneder er det stadig super brugbart at begynde med tegn. Din baby forstår måske nok meget af det, du siger – hun kigger på koppen, når du spørger om hun er tørstig, eller hun kravler hen til bogreolen, når du spørger om I skal læse en bog. Men – du forstår endnu ikke hende, og her kan tegnene åbne for en verden af fælles kommunikation. Begynder du at bruge tegn nu, vil du måske opleve at din baby meget hurtigt selv begynder at lave tegn tilbage – måske allerede efter et par uger. Du giver dit barn en fantastisk gave ved at give hende mulighed for at blive forstået – og du vil kunne se på hende, hvor meget det betyder for hende!

baby boy showing rock hand sign at home

Hvornår begynder mit barn at bruge tegn

Det er meget individuelt, men bliv ikke skuffet hvis dit barn ikke selv begynder at lave tegn før det er 10-11 måneder. Det er dog rigtig vigtigt at huske, at selvom din baby ikke endnu taler med tegn, er de i fuld gang med at suge til sig af både dit talte sprog og dit fingersprog

– så vær konsekvent, og bliv ved med at bruge tegn i hverdagen med din baby; det betaler sig!

Hvornår skal jeg stoppe med tegnene igen?

Det kommer helt af sig selv, men man kan have glæde af tegnene lang tid efter, at ens barn er begyndt at tale. Når dit barn begynder at tale, er det ikke altid at du forstår, hvad de prøver at sige – og her kan tegnene gøre en ellers meget frustrerende situation til en succesoplevelse for alle! 

Vi brugte tegn med vores børn, til de var knapt tre år – herefter forstod vi deres tale så godt, at tegnene blev helt overflødige. Når du holder op med at bruge tegn, stopper dit barn også helt naturligt med at bruge dem. 

Lærer min baby nogensinde at tale, hvis vi bruger babytegn?

Ja, helt sikkert! Brugen af kropssprog og fagter er en naturlig del af tidlig kommunikation og står ikke i vejen for at lære at tale. Tværtimod giver det taleudviklingen et boost, hvis bare man sørger for altid at sige ordet samtidig med, man laver tegnet. Simple tegn brugt SAMMEN MED det talte ord er en nem og blid måde at hjælpe dit lille barn til at fokusere på de vigtigste ord, og dermed lære at forstå dem hurtigere.

Din baby har et medfødt ønske om at kommunikere, og eftersom at de er omgivet af tale, vil de instinktivt prøve at efterligne den. Men i den periode hvor de ikke endnu kan bruge talesproget til at kommunikere med dig, giver det at kunne bruge tegn dem en fantastisk oplevelse af at blive forstået og fjerner meget af den frustration, de ellers vil opleve.

Cute blue-eyed child sitting on bed with white bedclothes and looking at camera

NYHED FRA AUGUST: Drop in babytegn på Vesterbro

Datoer for efterårets hold er klar!